A konklúzió

Szeretnénk előre leszögezni, hogy a válasz: IGEN. Az UV/LED lámpák biztonságosak. A világ vezető szakértői által végzett számos tanulmány bebizonyította, hogy a szalonmunka során használt lámpák biztonságosak, ám ez az információ nem mindenkihez jut el.

Rengeteg tévinformációt tartalmazó, félrevezető cikk kering az online térben. Emellett még zavaróbb, hogy amatőrök által, nem megfelelő tesztberendezéseken

végzett, „tudományos” tanulmányok is megjelentek. Viszont a legjobb, UV-fény hatásait kutató szakértők által végzett tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy az UV és LED lámpák egyaránt biztonságosak a szalonmunka során. Az UV és LED lámpák egyaránt UV-sugárzást bocsájtanak ki, és mindkettő biztonságos.

Kutatások és eredmények

Ezek a tudományos vizsgálatok megerősítették, hogy az UV/LED lámpák legalább háromszor biztonságosabbak, mint a közvetlenül a fejünk fölé érkező napfény, és legalább tizenegyszer biztonságosabbak, mint a középszögben érkező napfény. A középszögű napfény délután 3 óra körül jelentkezik, attól függően, hogy a világ melyik pontján tartózkodsz. Ekkor a nap a közvetlen feletti magasság és a horizonton való lenyugvás között félúton van. A bőrgyógyászok évek óta azt mondják, hogy a középszögben érkező napfény nem valószínű, hogy leégést okoz. Biztonságosnak tartják, még napvédő krém nélkül is. Így kijelenthetjük, hogy igen, az UV/LED lámpák biztonságosabbak!

UV-A, UV-B vagy UV-C?

Az UV/LED lámpák nem véletlenül biztonságosak. Kizárólag csak UV-A fényt bocsájtanak ki, ami az UV-spektrum legbiztonságosabb része. Ennek ellenére az UV-A tartomány több mint 40%-át kiküszöböli. A gél lakkok és műkörömépítő termékek kötéséhez nem használnak UV-B és UV-C sugárzást. Az UV/LED lámpák szűrőket használnak, melyek csak a legbiztonságosabb UV-A hullámokat engedik át, és kiszűrnek minden olyan sugárzást, amelyek aggodalomra adhatnának okot. Az alacsony UV intenzitás, valamin a szükségtelen hullámhosszok kiszűrése az elsődleges oka annak, hogy az UV/LED lámpák biztonságosabbak, mint a természetes napfény.

UV-fény a bőrgyógyászatban

Az orvostudomány évek óta alkalmazza az UV-sugárzást például a pikkelysömör kezelésére, és ez egy igazán biztonságos kezelési mód. Amikor a kutatók összehasonlították a pikkelysömör kezelésére szolgáló UV-fényt és a körmös UV/LED lámpák fényét, megállapították, hogy a vendégnek legalább 250 éven át heti rendszerességgel kellene UV-fényre kötő szolgáltatást kapnia ahhoz, hogy az megegyezzen a pikkelysömör kúrája során kibocsátott UV-sugárzás mértékével és esetleges kockázataival. Tehát sokkal kevesebb UV-sugárzás éri a vendéget egy szolgáltatás alatt, mint a bőrgyógyászatban is használt, megengedett UV-sugárzás mértéke.

UV-sugárzás az egészséges szervezetért

Dr. Robert Sayre, a bőrre gyakorolt UV-hatások egyik vezető szakértője UV/LED lámpák széles skáláját tesztelte. A biztonságos használat meghatározásához nemzetközileg elfogadott szabványokat és mérőberendezéseket használt. Az UV/LED lámpákat havonta átlagosan 2 alkalommal, alkalmanként pár percig használják, így a vendég számára például sokkal nagyobb kockázatot jelent a természetes napfény, amíg otthonról eljut a szalonig, majd utána hazamegy. A használati utasítások betartásával a vendégek bőrét a szakember nem teszi ki nem biztonságos UV-szintnek.

Az alacsony szintű UV-expozíció biztonságos és az egészség szempontjából elengedhetetlen. Gyakori tévhit, hogy a napfény D-vitamint tartalmaz, pedig nem. Amikor bőrünket UV-sugárzásnak tesszük ki, a bőr elkezd D-vitamint előállítani, ami elengedhetetlen az egészséges élethez. Épp ezért az alacsony szintű UV-expozíció nélkül gyakran alakul ki D-vitamin-hiány, ami számos súlyos egészségkárosodást is okozhat. Egyértelmű tehát, hogy a bőr alacsony UV-expozíciójának vannak biztonságos, egészséges szintjei.

Röviden: az UV/LED lámpák nem lépik túl a biztonságos szintet, ezért ez az UV-forrás a legkevésbé kockázatos kategóriába tartozik. Ne hagyd, hogy a félinformációk megtévesszenek.

A cikk angol nyelvű verziójahttps://nailknowledge.org/blog/uv-nail-lamps-are-safe
Plusz információkhttps://schoonscientific.com/2013/uv-nail-lamps-tested-found-safe-two-leading-uv-experts-dr-john-dowdy-dr-robert-sayre/
Dr. Dowdy és Sayre teljes tanulmánya elérhető az alábbi linkenhttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/php.12075